2014

Joulumyyjäiset 21.12.2014 

Joulumyyjäisissä kävi kuhina

Laaksolahden Marttojen perinteisissä joulumyyjäisissä tehtiin yleisöennätys sunnuntaina 21. joulukuuta. Pöydät notkuivat ennen myyjäisten alkua laatikkoruoista, kakuista, tuoreesta pullasta ja leivistä. Puolen tunnin jälkeen leivonnaisia ja muita jouluherkkuja oli jäljellä vain murto-osa. Myös käsityöt, arvat ja kahvion pulla tekivät kauppansa.

Yhdistyksen myyjäiset pidettiin ensimäistä kertaa seurakuntatalon niin sanotulla uudella puolella eli Laaksolahtitalossa. Uusi myyjäispaikka sai kiitosta niin kävijöiltä kuin järjestäjiltäkin: tilaa oli paremmin kuin vanhalla puolella.

Kiitos kaikille myyjäisvieraillemme! Jos kiinnostuit toiminnastamme, tule rohkeasti mukaan marttailtoihimme - kevään ohjelman näet oikeassa reunassa.

Hyvää Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle 2015!

Laaksolahden Marttojen perinteiset

Joulumyyjäiset            

sunnuntaina 21.12.2014 klo 13-15

Laaksolahtitalolla, osoite Ylänkötie 16.

 
Herkullisia joululaatikoita,
paljon levonnaisia ja sinappia.
Käsityötorilla mm. sukkia, lapasia ja ihania  joulukoristeita.
                     Kahvio
                             Arpajaiset

              Tervetuloa!

Marttailta 4.11.2014

Askarteluillassa kädet pääsivät ahkeroimaan

Marraskuun ensimmäisessä marttaillassa teimme havupalloja, erilaisia kransseja, heijastintähtiä ja kiiltäviä jouluisia kaitaliinoja. Nopeimmat meistä ehtivät tehdä kaksikin askartelua illan aikana.

Kransseja tehtiin havuista sekä puolukan- ja mustikanvarvuista. Kranssinpohjat syntyivät koivunvarvuista, viiniköynnöksistä ja pajunvarsista. 

Havupallojen tekemisessä vaikeinta taisi olla rautalangan työntäminen keskuspallon läpi niin, että rautalanka ei lähtenyt mutkalle pallon sisällä.

Heijastintähden tekeminen oli tarkkaa puuhaa, mutta kaikki saivat hienon tähden aikaan!

Kurkkaa tästä miltä kranssit näyttivät.

Marttailta 18.11.2014

Mitä meidän olisi hyvä tietää kuluttajasuojasta?

18.11 .2014 marttaillassa saimme annoksen hyödyllistä tietoa meitä kaikkia koskevasta kuluttajalainsäädännöstä. Opimme kuluttajan oikeuksista ja kuluttajaneuvonnasta, riita-asioiden hoitamisesta, kilpailulainsäädöksistä, suoramarkkinoinnista ja sen kieltämisestä sekä asumisneuvonnasta riita-asioissa. Moni asia herätti kysymyksiä, joihin saimme hyödyllisiä ja asiantuntevia neuvoja.

Alla yhteystietoja auttaville tahoille:

Kuluttajaneuvonta 
http://www.kkv.fi/asiointi/kuluttajaneuvonta/
Puhelinneuvonta ma-pe klo 9 – 15
02955 36901 suomeksi / 02955 36902 på svenska
Euroopan Kuluttajakeskus www.ecc.fi
Kilpailu – ja Kuluttajavirasto www.kkv.fi
Kuluttajariitalautakunta  www.kuluttajariita.fi
Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine www.fine.fi
Kuluttajaliitto; http://www.kuluttajaliitto.fi/asumisneuvonta
vuokra-asiat, asukkaan ja asunto-osakeyhtiön väliset kysymykset
Suoramarkkinoinnin kieltäminen:
Kuluttajalla on oikeus kieltää puhelimitse, postitse tai sähköisesti tapahtuva suoramarkkinointi.
Ohjeet kieltojen tekemiseen löytyvät Asiakkuusmarkkinointiliiton sivuilta: http://www.asml.fi/kieltopalvelut/.

Marttailta 21.10.2014

Maanjäristykset: uhka vai elämän edellytys?

Tiina Nurminen Espoon Martoista kertoi Marttaillassamme innostavasti kiinnostavia asioita maanjäristyksistä. Kuulimme ja keskustelimme siitä, miltä maanjäristys tuntuu ja miten paljon niitä on missäkin. Sen jälkeen Tiina kertoi miksi maa järisee ja mitä siitä seuraa koko maapallon mittakaavassa. Lopuksi kurkistimme vielä naapuriplaneettojemme Marsin ja Venuksen tilannetta. Tämän jälkeen totesimme, että pidämme huolta maapallosta, niin se pitää huolen meistä.

Kiitos, Tiina, todella mielenkiintoisesta esityksestä!

Täältä löydät lisätietoja aiheesta

Seismologian instituutti kerää tietoja maanjäristyksistä

Viimeisimmät maanjäristykset

Seismiset aallot: 

P-aalto

S-aalto

Love-aalto

Marttailta 23.9.2014

Uudet ruokasuositukset käyttöön

Viime tiistaina meillä oli Martta-illassa teemana Syö hyvin. Tutustuimme uusiin ruokasuosituksiin ja suomalaiseen superfoodiin. Maistelimme maukasta marjapiirkkaa, puolukkapiristystä ja mustikkaboolia.

Uusissa ruokasuosituksissa on helppoja ohjesääntöjä esimerkiksi: Syö kasviksia kuusi kourallista päivässä ja viittä eri väriä. Terveyttä edistävät muutokset ruokatottumuksissa voit opetella askel kerrallaan esimerkiksi vähäsuolaiseen ruokaan totumme yleensä noin kolmessa viikossa tai kasviksia voimme lisätä yhden kourallisen kerrallaan.

Su­per­foo­dik­si kut­su­taan ruo­kia, joil­la on eri­tyi­sen hy­vä ra­vin­to­si­säl­tö. Ala vi­li­see väit­tei­tä tuot­tei­den ter­veys­vai­ku­tuk­sis­ta, mut­ta kal­liit su­per­foo­dit voi hy­vin kor­va­ta tu­tuil­la, ko­ti­mai­sil­la ruo­ka-ai­neil­la kertoi Sari.

Lisätietoja uusista ruokasuosituksista löydät täältä

Uusien ruokasuositusten mukaisia ruokaohjeita kokosin omille nettisivuillemme. Paina tästä.

Marttailta 9.9.2014 

Aloitimme syyskauden 2014 tiistaina 9. syyskuuta

Laaksolahden Martat aloittivat syyskauden viettämällä kaikkien nimipäiviä kakkukahvin kera.

Marttaliiton hallituksen jäsen ja Laaksolahden Martta Riikka Vacker kertoili Marttaliiton ajankohtaisista asioista. Tarja Kujala, Uudenmaan hallituksen varapuheenjohtaja, järjestötyöryhmän vetäjä ja Laaksolahden Martta, kertoi puolestaan Uudenmaan Marttojen toiminnasta ja suunnitelmista.

Antoisaa ja vilkasta keskustelua käytiin oman yhdistyksen toiminnasta ja tulevien tapahtumien järjestämisestä.

Kiitosta saivat sylin täydeltä yhdistyksen Haltia-tapahtuman (30.8.2014) ideanikkari ja osallistujat.

Oli kiva marttailta.



Laaksolahden Marttojen kevätjuhla 20.5.2014 ja puheenjohtajan tervehdys

Päätimme kevätkauden perinteiseen kevätjuhlaan 20.5. Kevätjuhlan aiheina olivat 115-vuotias Marttajärjestö ja 85 vuotta täyttävä Uudenmaan Marttapiiri. Pukeuduimme menneiden vuosien asuun, johon liittyi kantajalleen tärkeä tarina.

Teimme pienen aikamatkan marttajärjestön toimintaan aina perustamisvuodesta 1899 tähän päivään.

Toiminnan arvostus näkyy jäsenmäärän voimakkaana kasvuna. Laaksolahden Marttoihin on liittynyt tänä vuonna jo 19 uutta jäsentä. Jäsenmäärämme on nyt 107. Mukaviin marttailtoihin osallistuu keskimäärin 35–40 Marttaa.

Tuleva syyskausi alkaa lauantaina 30.8.2014 kun osallistumme Espoo-päivän ja Suomen luonnon päivän tapahtumaan luontokeskus Haltiassa.

Syyskauden marttaillat alkavat tiistaina 9.9. kauden avajaisilla. Luvassa on hyvää purtavaa ja tietoa Marttaliiton, Uudenmaan Marttojen ja oman yhdistyksemme ajankohtaisista asioista.

Kevätretkellä 17.5.2014 oltiin kreivin vieraana ja käytiin Kuninkaanlammella

Yhdistyksen kevätretki suuntautui keväällä 2014 Loviisan seudulle. Vierailimme Pernajassa sijaitsevassa Malmgårdin kartanossa, jossa itse vanha isäntä, kreivi Johan Creutz, esitteli meille komeaa kartanoaan ja sen upeaa sisustusta. Kun tiedustelimme onko kreiviydestä jotain hyötyä, saimme pilke silmäkulmassa annetun vastauksen:

- Putkassa saa oljet lattialle!

Loviisan kaupunkikiertoajelulla tutustuimme Loviisan nähtävyyksiin ja kävimme tutustumassa yksityiseen Kuninkaanlammen puutarhaan sekä nautimme lounaan Ulrikahovissa. Päivän päätteeksi nautimme leivoskahvit Haikon kartanon kauniissa salissa, jossa meitä yllätykseksemme tervehti paikan omistaja, itse kauppaneuvos Satu Tiivola.

Päivä oli antoisa ja ilma mitä ihanin.

Marttailta 6.5.2014

Nuoret saamelaiset haluavat elvyttää kulttuuriansa

Saimme kattavan tietopaketin saamelaisista, kun Helga Siljander Sukukansojen ystävät ry:stä  kertoi meille alkuperäiskansoista, Suomen saamelaisista ja omasta perhetaustastaan. Kaupungistumisen myötä suurin osa saamelaisista asuu nykyisin kotiseutualueensa ulkopuolella esimerkiksi Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa ja Pietarissa.

- Kaupungistuminen on eräänlainen kriisi yhteisölle ja sen perinteiselle elämäntavalle ja elinkeinoille. Kulttuuri muuttuu, kun nuoret muuttavat koulutuksen ja työn perässä kaupunkeihin, Siljander pohtii.

Kaupungistuminen uhkaa myös kielen säilymistä. Saamenkieliä puhutaan Pohjoismaissa ja Venäjällä. Yhdeksästä saamenkielestä kolmea puhutaan Suomessa: pohjoissaamea, inarinsaamea ja kolttasaamea. Merkittävää onkin, että Helsinkiin perustettiin viime vuoden lopulla pohjoissaamenkielinen päiväkoti, kielipesä Máttabiegga .   

- Eri saamenkieliä voi kuunnella Ylen Sápmi -nettikanavalla puheen ja musiikin muodossa, Silander vinkkaa. 



Marttailta 22.4.2014

Ruusu pitää kahvista ja muita puutarhurin niksejä

Poikkeuksellisen lämmin ilma helli huhtikuun lopun marttailtaa, jonka aiheena oli kasvimaan hoito. Asiantuntijanamme oli puutarha-alan ammattilainen Taina Laaksoharju Helsingin Hyötykasviyhdistyksestä. Tässä muutama Tainan vinkki:

- Malta olla haravoimatta lehtiä keväällä, sillä madot vievät ne maan alle ja kuohkeuttavat samalla maaperää.
- Leikattuasi nurmikon levitä ruohosilppu kasvimaalle tai pensaille, saat typpilannoituksen kasveillesi.
- Sammaloituneelle nurmikolle auttaa piikkikengillä kävely, hiekkaa koloihin ja lisäksi lannoitusta ja kalkkia. Tai sitten anna sammaleen kasvaa!
- Kasvimaan katteeksi voi laittaa sanomalehteäkin: kotilot on silloin helppo kerätä lehden alta aamuisin pois.
- Myyriä voi häätää esimerkiksi vahvalla, kaksi viikkoa seisoneella nokkosliemellä. Myyrä karttaa vahvoja hajuja.
- Perunapenkkiin kannattaa pistää myös härkäpapua kasvamaan, molemmat kasvit hyötyvät toisistaan.

Lisää tietoa puutarhan ja kasvimaan hoidosta löytyy Marttaliiton verkkosivuilla



Laaksolahtitalossa 26.3.2014

Marttoihin on nyt tunkua

Espoolaiset marttayhdistykset kokoontuivat Laaksolahtitaloon 26. maaliskuuta. Espoossa on 20 yhdistystä, joista edustajia oli paikalla 13 yhdistyksestä Laaksolahden Marttojen lisäksi. Uusin espoolaisyhdistys on edellisenä päivänä perustettu Suurpellon Martat.

Tapaamisessa tutustuttiin toisiin yhdistyksiin, kuultiin piirin eli Uudenmaan Marttojen kuulumiset ja suunniteltiin tulevaa yhteistä toimintaa. Vastaavanlaisia tapaamisia järjestetään kaksi kertaa vuodessa, isäntäyhdistystä vaihdellen.

Järjestöpäällikkö Anne Lempinen Uudenmaan Martoista kertoi, että marttoihin on liittynyt viime ja tänä vuonna runsaasti uusia jäseniä:

- Viime viikolla Uudellemaalle tuli 325 uutta jäsentä! Tavoite on, että jäsenmäärän kasvu pysyy hallittuna ja että uudet jäsenet pysyvät yhdistyksissä.

Kiinnostus on kohdistunut myös Laaksolahden Marttoihin: uusia jäseniä on tullut jo yli kymmenen tänä vuonna. 

Kuluvan vuoden aikana uusia jäseniä houkutellaan Marttoihin Elämä on parasta itse tehtynä -kampanjan myötä.


Marttailta 25.3.2014

Pöydänkattauksien historiaa eri aikakausina

Marttaillassa 25 maaliskuuta museonjohtaja, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki kertoi eri aikakausien kattauksista ja kuuluisien posliinitehtaiden tuotannosta aina 1700-luvulta lähtien päätyen nykyaikaan. Saimme tutustua sekä herrasväen että talonpoikien juhlapöytiin. Suolaa käytettiin  paljon, niinpä 1700-luvulla etenkin suola-astiat olivat erityisen hienoja posliiniveistoksia. Kahvi, tee ja kaakao yleistyivät 1700-luvun puolella. Servetit olivat suuria, liinan kokoisia. Mielenkiintoista esitystä kuunteli 42 marttaa.



Marttailta 11.3.2014

Suvun ja perinteiden merkitys:

perinteet antavat meille turvaa

Perinteillä on meille tärkeä merkitys, siksi niitä kannattaa siirtää nuoremmille sukupolville, korosti sukututkija Pirkko Liskola marttaillassamme. Hän myös noudattaa samaa kuin puhuu: hän oli pukeutunut paitapuseroon, jonka hän oli saanut kummitädiltään oltuaan 12-vuotias.  Perheiden ja sukujen perinteet elävät pitkään. On ihana kuulla "Näin me teimme mummon kanssa tämän" tai "äitikin teki tämän näin".

 Pirkko Liskolan mukaan arki ja juhla kannattaa myös erottaa toisistaan. Samoin on hyvä nauttia vuorokausirytmistä, vuoden aikojen vaihtuvuudesta sekä suoda itselle lepo ja rytmit. Talvella ei välttämättä tarvitse harrastaa kesälajeja ja  sunnuntai on edelleen hyvä lepopäivä.

Saimme myös kuulla mielenkiintoisia tarinoita Pirkon suvun historiasta ja suomen tapahtumista. Suvun ja perinteiden merkitys korostuu monesti 40-50 vuoden iässä, jolloin alamme pohtia sitä, kuka olen ja mistä tulen. Moni aloittaa tuolloin sukututkimusten teon. Sukututkimusta harkitsevalle hyvä alku löytyy netistä:
geneologia.fi ja hiski-tiedostot
digiarkisto.org
sukuhistoria.fi



Yhteisvastuu-tapahtumassa vohvelit tekivät kauppansa

Laaksolahden kappelissa järjestettiin lauantaina 8.3. 2014 yhteisvastuutapahtuma, johon myös Laaksolahden Martat osallistuivat. Martat tarjoilivat kappelin vanhalla puolella hernekeittoa ja vohveleita - tietysti hillon ja kermavaahdon kera. Erityisesti vohvelit maistuivat kaikenikäisille tapahtumaan osallistuneille.

Kappelin uudella puolella yhdistyksen pöydällä myytiin käsitöitä ja leivonnaisia. Lisätietoa  Yhteisvastuu-keräyksen hyväksi järjestetyistä tapahtumista saa Espoon seurakunnan sivuilta.


Marttailta 28.1.2014

Kaarina Suonperä kysyy miksi emme enää tervehdi?

Kaarina Suonperä

Hyvien tapojen puolestapuhuja, kouluttaja Kaarina Suonperä vieraili 28. tammikuuta marttaillassamme  puhumassa aiheesta Hyvät tavat - mitä se tarkoittaa? 

Suonperän mukaan kulttuurissamme on menossa murrosvaihe ja tapojen muutos: tuntemattomien kanssa ei jostain syystä enää saa puhua, vaan olemme hiljaa. Tervehtiminen ja hymykään eivät kuulu tapoihimme samalla lailla kuin länsi- ja itänaapureillamme.

Vanhemmille ja isovanhemmille tapakouluttajalla oli selkeä viesti: lasten kanssa täytyy viettää aikaa, jotta  pöytätavat ja arjen askareet tulevat tutuiksi lapsille ja nuorille. Hän kertoi myös vierailuistaan varuskunnissa. 

Suonperä kertoi koululaisille suunnatusta hankkeesta Ruokalistalla hyvät tavat, jossa hän on mukana. 

- Lapsille kannattaa ravintolassa tilata samanlaista ruokaa kuin aikuisillekin ja siten opettaa ruokakulttuuria, hän painotti meille martoille. 



Marttailta 14.1.2014

Kevätkausi aloitettiin Kattilamatkalla Kameruniin 

Kevätkauden ensimmäisessä marttaillassa 14. tammikuuta tutustuttiin Länsi-Afrikkalaisen Kamerunin ruokakulttuuriin ja Marttaliiton kehitysyhteistyöhankkeeseen siellä. Aiheesta oli kertomassa kv-martta ja Uudenmaan Marttojen hallituksen jäsen Sanna Tiainen-Erkkilä. Illan lopuksi päästiin myös maistelemaan kamerunilaisia makuja.

Marttajärjestö tukee kotitalous- ja pienyrittäjyyskurssien järjestämistä kamerunilaisille naisille. Marttayhdistyksissä järjestetään Kattilamatka Kameruniin -iltoja ja -kursseja.  

Kamerunilaisia reseptejä löytyy Marttaliiton Kattilamatka Kameruniin -vihkosta ja järjestön YouTube-kanavalla on videoita kamerunilaiselta kotitalouskurssilta. Lisätietoa marttojen Kamerun-hankkeesta saa Marttaliiton sivuilta.