2024
Syksy 2024
Marttailta 23.10.2024
Muistojen ja oman historian merkitys
Millaisista aineksista oma historiasi koostuu? Mitä muistot ja suvun historia sinulle merkitsevät?
Marttaillassa teimme yhdessä aikamatkaa ja saimme FM, tietokirjailija Liisa Lauermalta kiinnostavia näkökulmia siihen, miten muistoja ja omaa ja suvun historiaa voi lähestyä.
Matkalla menneisiin voi hyödyntää erilaisia teemoja kuten sukupolvien ketjua tai suvussa tärkeitä henkilöitä. "Sukumaantiedon kautta pääsee kulkemaan suvun asuinpaikoilla, maisemissa ja yleensä suvulle tärkeitä paikoissa. Eikä kannata unohtaa tärkeää suvun arkea: ruokia ja reseptejä, astioita, vaatteita ja tekstiileitä, lasten leikkejä ja leluja, aikuisten ammatteja, kotieläimiä ja lemmikkejä. Tunnemuistoihin vie kuin huomaamatta äänet ja tuoksut. Mielenkiintoista on myös kirjata ylös suvun vuosi elämäntapahtumineen.
Kiehtova ilta, kiitos paljon Liisa! Tästä illasta on iloa meidän lisäksemme tuleville sukupolville, kun huomaamme tallentaa ylös omaakin aikaamme.
Liisa Lauerman esitys löytyy Jäsensivuilta > Marttailtojen materiaalia. Ja aiheeseen voi perehtyä myös hänen kirjansa kautta: ”Suvun jäljillä – löydä oma tarinasi”.
Marttailta 9.10.2024
Mistä kenkä puristaa - hyvä kenkä ja sen hoito
Ihminen on kulkenut kengillä jo ainakin 5500 vuotta. Tässä ajassa on ehditty kuluttaa kenkämalli jos toinenkin. Kengillä on aina ollut käytännöllinen käyttötarkoitus, jonka lisäksi eri vuosisadat ovat liittäneet niihin aikakautensa muoti- ja statusilmiöitä.
Marttaillassa jalkaterapeutti Paula Sivén antoi meille hyvän kengän reseptin avuksi kenkien ostoon ja kertoi millaisia virheitä kenkäostoksilla kannattaa välttää. Saimme myös hyvät neuvot kenkien hoitoon ja miten niiden käyttöikää voi pidentää. Erittäin mielenkiintoista oli myös kuulla kenkien historiasta.
Ei ole samantekevää millaisilla kengillä liikumme. Paulan esitykseen kannattaa tutustua! Löydät sen Jäsensivuilta > Marttailtojen materiaaleja -sivulta.
Marttailta 25.9.2024
Marjasta on moneksi!
Kotimaisissa metsä- ja puutarhamarjoissa parasta on, että niiden käytössä yhdistyvät herkullinen maku, kiistattomat terveysvaikutukset ja kestävä, ilmastoviisas ruokavalio.
Marttaillassa kuulimme neuvoja marjojen käyttöön. Opimme Suomen yleisimpien marjojen ravintoarvoista, marjojen ja hedelmien syöntisuosituksista, vanhoista ja uudenlaisista käyttötavoista sekä erilaisista säilöntätavoista. Saimme myös vinkkejä, mitä kaikkea hyvää niistä voi valmistaa.
Ja kun taitavat ruokamarttamme pitivät marttaillan, tottakai saatiin myös maistiaisia. Saimme herkutella mehevällä puolukkaleivällä ja suussasulavilla mansikkakuppikakuilla, jotka kummatkin oli tehty Marttojen reseptien mukaan. Samoin maistelimme syvänpunaista marja-aroniabalsamicoa, kauniin oranssia pihlajanmarjapikkelsiä eli "pihlajanmarjakapriksia", sekä siemailimme tyrni-inkiväärismoothieta. Leena Kautto oli tuonut vielä maistiaisiksi kuivatusta marja-aroniasta tehtyä rouhetta.
Illan aikana pidetty esitys löytyy Jäsensivuilta > Marttailtojen materiaalia.
Lämpimäiset kiitokset ruokamartoillemme, Sari Mustakalliolle, Tarja Kujalalle, Sari Puirakselle ja Carita Puikkoselle tämän ajankohtaisen makoisan illan järjestelyistä!
Marttailta 11.9.2024
Me ja Martat 125-vuotisjuhlavuonna!
Kesätauon jälkeen aloitimme syyskauden nyyttikesteillä! Monenlaiset runsaat makeat ja suolaiset siivittivät iloista puhetta, kun tapasimme jälleen. Ja iloksemme joukkoomme on tullut uusiakin jäseniä.
Katselimme ja ihastelimme marttojen ottamia kesäkuvia Martan päivän vietosta ja puutarhojen sadosta. Tutustuimme toisiimme hauskalla Pikatreffit Marttojen malliin -leikillä. Todettiin, että kyllä marttojen kesken on helppo jutella uusienkin tuttavuuksien kanssa, ja eikös vain juttua olisi riittänyt pidempiinkin "treffeihin". Tästä tunnelmasta on hyvä jatkaa seuraavissa marttailloissa, kiitos Hanna Päivärinnan ideoiman leikin.
Marttojen 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tutustuimme myös merkittäviin edelläkävijänaisiin, jotka ovat menneen vuosisadan aikana rikkoneet lasikattoja ja olleet uranuurtajia avaamassa mahdollisuuksia naisten koulutus- ja työuriin. Marttoina olemme yksi tärkeä lenkki tässä sukupolvien ketjussa jatkamassa työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Kuten esityksen pitänyt Riikka Vacker totesi, olemalla Marttoja olemme jokainen mukana viemässä näitä arvokkaita tavoitteita ja arvoja eteenpäin tulevien sukupolvien parhaaksi.
Suurenmoiset kiitokset kaikille illassa mukana olleille ja herkullisia tarjottavia tuoneille! Tämä ilta starttasi upeasti yhteisen marttasyksymme käyntiin!
Yhdistyksen omatoimiretki 28.8.2024
Kasvien lumoa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa
Syyskesän aurinko ja lämpö helli omatoimiretkeämme Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan, joka on sijainnut Helsingissä vuodesta 1829. Tutustuimme erinomaisen oppaan johdolla kiehtovien kasvien maailmaan sekä eläinten ja kasvien yhteiseloon.
Puutarhan eri teemaiset kasvihuoneet tarjosivat näkymän paahtavien aavikoiden, kosteiden sademetsien ja trooppisten kosteikkojen kasvimaailmaan. Ulkopuutarhassa oli mahdollisuus tutustua mm. evoluutiopuutarhaan, kivikkopuutarhaan, aistien puutarhaan sekä sammal- ja jäkäläpuutarhaan.
Olipa kiva retki, kuin pieni matka maailman ääriin! Kiitos mukana olleille!
Kevät 2024
Yhdistyksen kevätjuhla lauantaina 25.5.2024
Yhdistyksen kevätjuhlaretki Nuuksion Haltiaan
Marttajärjestö viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlavuottaan, jonka teemana on metsä. Laaksolahden Martat juhlistivat tätä hienoa vuotta tekemällä kevätjuhlaretken Nuuksioon.
Kesäisen lämpöisenä ja aurinkoisena lauantaiaamuna lähdimme kimppakyydeillä Laaksolahdesta ja Viherlaaksosta kohti Haltiaa. Perillä retkemme alkoi metsäkävelyllä, jonka varrella oli mukavia tehtävärasteja. Ratkoimme tehtäviä neljän hengen pienryhmissä, joissa saimme käyttää tietoja, taitoja, aisteja ja luovuutta.
Keväällä kaunis metsä,
on kuusenkerkät kirkkaana kukkimassa,
kun metsässä vaelletaan ja
nautitaan täysin siemauksin tästä ihanasta luonnonrauhasta ja linnunlaulusta.
Metsä on kivaa
ja aurinko leikkii mustikkavarvikossa villisti,
kasvaa mustikan varvut, kävyt ja hyttyset
tekevät kesän metsässä.
Kesän alun kauneus, yhteen kokoontuminen ja hauska seura nosti hyvää tunnelmaa, jonka kruunasi maistuva Luonto lautaselle -lounas Haltian ravintolassa. Juhlavuoden kunniaksi sävelletty uusi marttalaulu "Sydämen Martta" laulettiin yhdessä. Sen iloinen sävel tarttui oitis korvaan. Retki päättyi Haltian näyttelyihin tutustumiseen.
Metsä ja lähiluonto ovat meille kaikille suuri hyvinvoinnin lähde ja luonnonantimien aarreaitta. Mahtavat kiitokset tämän ihanan juhlaretken meille järjestäneille Hanna Päivärinnalle ja Pirjo Sutelalle!
"Tartu käteen parhaan ystävän, kimpassa me ollaan enemmän, oo martta, oo martta, soi laulu sydämen."
Martat Viherlaaksopäivässä 23.5.2024
Marttojen tekemää oli torimyynnissä
Marttojen myyntipöytä Viherlaaksopäivän torilla oli täynnä herkullisia leivonnaisia, Louhisaaren juomaa ja kevään nuoria raparpereja. Kässämartat olivat tehneet kauniita kesäkäyttöön sopivia käsitöitä ja kesäsaappaisiin sopivia iloisen värisiä villasukkia. Ekologinen luonnonaineista tehty suolasaippua oli kesäihoa hellivä uutuustuote.
Myynnissä oli myös puutarhamarttojen kasvattamia erinomaisia vihannesten ja samettikukkien taimia. Monella pihalla ja parvekkeella saadaan nauttia itse kasvatetuista eri värisistä tomaateista, minipaprikoista, karhunlaukasta, ilmasipulista, köynnöspinaatista ja monesta muusta, kun nämä taimet alkavat tuottaa satoa.
Aurinko lämmitti, kauppa kävi ja tori oli täynnä vilskettä, toimintaa ja musiikkia. Olipa mukavaa olla Viheripäivässä mukana tänäkin vuonna!
Kiitos kaikille myyntiin tuotteita ahkeroineille Martoille ja meidän toripisteessä asioineille!
Marttailta 8.5.2024
Puutarha-ilta: hyvät, vanhat viljelykasvit
Maatiaiskasvit ovat elävää kulttuuriperintöä. Marttaillassa perehdyimme suomalaisiin maatiaislajikkeisiin. Saimme vieraaksi biologi Anne Leinon ja yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Lehtimäen Maatiainen ry:stä. Anne Leino kertoi hyvistä, alkuperäisistä viljelykasveista ja opasti toukokuun puutarhatöihin. Opimme myös, mitä eroa on maatiais- ja perinnekasveilla. Säilyttämällä kasvien geneettistä monimuotoisuutta turvataan samalla ruoantuotantoa nyt ja tulevaisuudessa.
Marttaillan aikana oli mahdollisuus ostaa siemeniä. Kauppa kävi. Martat arvostavat hyviä, vanhoja lajikkeita. Syksyn alkaessa marttaillassa onkin mukava kuulla, miten kasvatus onnistui!
Ja halukkaat, joilla toiveena on kevyet kesäjalat, saivat illan aikana mukaansa kerta-annoksen kasvimassasta, savesta ja suolasta tehtyä jalkojen kuorinta-ainetta.
Suurenmoiset kiitokset Annelle erinomaisesta esityksestä ja Erkille kasvien siementen myynnistä! Illan aihe kiinnosti ja innosti kovasti, paikalla oli runsaasti marttoja.
Anne Leinon erinomainen esitys löytyy Jäsensivuilta > Marttailtojen materiaalia.
Maatiainen ry edistää vanhojen viljely- ja koristekasvien sekä alkuperäisten kotieläinten ja perinnemaisemien vaalimista. Lue lisää heidän toiminnastaan: Maatiainen
Marttailta 24.4.2024
Yleistyvät elintasosairaudet
Marttailta 24.4. oli tärkeä hyvinvointi-ilta! Sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja Seikku Pohja avasi silmiämme mielenkiintoisella ja eläväisellä luennolla yleistyvistä elintasosairauksista. Kuulimme tutkittua tietoa riskeistä, ylipainon ja liikkumattomuuden vaikutuksesta terveyteen sekä faktoja diabeteksesta ja sydän- ja verisuonitaudeista.
Saimme myös ammattilaisen parhaat vinkit näiden sairauksien ennaltaehkäisyyn. Illan aikana saimme mittauttaa verenpaineemme ja otattaa paastosokeriarvon sormenpäästä.
Marttailta 10.4.2024
Tanssillinen kehonhuolto
Marttailtaa 10.4. siivitti mukaansatempaava tanssimusiikki ja liike, kun jumppasalillinen marttoja kokeili kevyitä ja helppoja tanssikuvioita tanssija ja tanssinohjaaja Sari Paanasen opastamana. Välillä tehtiin tasapainoharjoituksia ja venytyksiä, ja sitten taas jatkettiin tanssia kukin omalla tyylillään ja niin kuin itselle hyvä on. Tämä liikuntamuoto vahvistaa lihaskuntoa ja lisää liikkuvuutta.
Martan vinkki: kun radiosta soi hyvä musiikki, kannattaa kotonakin antaa rytmin viedä ja ottaa itsekseen askel ja toinen musiikin tahtiin.
Tämä mukava marttailta toi iloa ja virkistystä mielelle ja keholle!
Marttailta 27.3.2024
Kädentaitoilta: huovutusta
Marttaillassa opimme huovutusta, jonka saloihin meitä opasti kokenut huovuttaja ja Suomen Huopayhdistys Filtti ry:n jäsen Maria von Bonsdorff.
Illan aikana kuulimme eri villalaatujen ominaisuuksista ja saimme kokeilla oman valintamme mukaan koristeellista tasohuovutusta tai neulahuovutusta. Villojen värivaihtoehtojen runsaus herätti inspiraation ja marttojen käsissä syntyikin mitä hienompia taulumaisia taideteoksia ja neulahuovutettuja pääsiäismunia. Työn pesuvaiheessa ensikertalaiset yllättyivät, miten lämmin vesi ja saippua teki taikojaan ja pesu aikaansai alun märän ruttuisesta työstä upeapintaisen huovutustyön. Marian sanoin, huovutus ei ole kiirehtijöille.
Huopayhdistyksestä ja huovutuksesta löytyy halukkaille tietoa Filtti ry:n kotisivuilta Etusivu » Suomen Huopayhdistys Filtti ry
Yhdistyksen vuosikokous 13.3.2024
Vuosikokous
Tässä vuoden tärkeimmässä marttaillassa teimme yhdistyksen toimintaa ohjaavat keskeiset, sääntömääräiset päätökset. Hyväksyimme edellisen vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä tämän kuluvan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion. Näillä yhdessä tehdyillä päätöksillä on taas hyvä jatkaa aktiivisen yhdistyksemme toimintaa vuosi eteenpäin. Kiitos sujuvasta kokouksesta puhetta johtaneelle Leena Haavistolle ja sihteerinä toimineelle Tarja Kujalalle sekä mukana olleille päättäjille!
Puheenjohtajana jatkaa kaudella 2023-2024 Irma Väänänen-Tomppo. Hallitukseen valittiin uusia jäseniä erovuoroisten tilalle. Hallituksessa jatkavat Pirjo Sutela, Hanna Päivärinta, Eila Toiviainen ja Sari Puiras. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Leena Kautto, Katriina Pyrrö, Paula Siven ja Hilkka Sarasti. Onnittelut kaikille valituille!
Sydämelliset kiitokset hallitusvastuun nyt jättäneille Riina Heikkilälle ja Lealle kaikesta tähänastisesta panoksestanne ja mukanaolostanne monissa tehtävissä! Yhteinen marttailu jatkuu.
Illan päätteeksi hallitus piti järjestäytymiskokouksen. Varapuheenjohtajaksi valittiin Pirjo Sutela ja sihteeriksi Hanna Päivärinta. Rahastonhoitajana jatkaa Hilkka Sarasti, jäsenasioista ja sisäisestä tiedotuksesta vastaa Irma Väänänen-Tomppo ja ulkoisena tiedottajana jatkaa Riikka Vacker. Kässäkerhon vetäjinä jatkavat Sinikka Valkonen ja Eila Toiviainen, jotka yhdessä Sinikka Wikstedin kanssa vetävät myös nuorten kässäpajaa.
Jos teillä hyvät jäsenemme on toivomuksia marttailtojen aiheiksi tai muuksi ohjelmaksi, mielellään kuulemme niistä ja suunnittelemme toimintamme jäsenten toiveita kuunnellen!
Marttailta 28.2.2024
Kevät herättelee huonekasvitkin
Marttaillassa Kalevalan päivänä 28.2.2024 tutustuimme huonekasvien hoitoon. Martat kertoivat etukäteen lähettämiensä kuvien pohjalta kokemuksiaan erilaisten kasvien kasvattamisesta. Osalla kasveista oli pitkä historia, ja ne olivat periytyneet isoäidin tai äidin alkuperäisestä kasvista sitä välillä uudistaen. Joitakin oli entisinä vapaampien tuontisäännösten aikoina tuotu siemeninä ulkomailta. Kokemuksia oli sekä upeasti menestyneistä että jonkin sattumuksen takia hyvin heikkoon kuntoon päässeistä kasveista.
Mikä saa kasvit viihtymään, siitä saimme hyviä neuvoja puutarhamartta Nina Lemström-Lampiolta. Eri kasvit tarvitsevat eri tavoin valoa ja lannoitusta, ja usein liika kastelu on pahempaa kuin vähäinen kuivuminen. Monet viihtyvät kesäaikaan ulkona. Myös mullan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota eri kasvuvaiheissa.
Keskustelu kokemuksista erilaisten kasvien kasvattajina oli vilkasta.
Illan lopuksi martat saivat istuttaa itselleen ’kylvö- ja taimimultaan’ itämään mustasilmäsusannan siemeniä. Niistä pitäisi kasvaa äitienpäiväksi eri värisiä kukkivia mustasilmiä, kunhan itäneet taimet siirretään myöhemmin isompaan ruukkuun kasvamaan
Kiitos Ninalle hyödyllisten ohjeiden jakamisesta! Kasvien kanssa puuhaaminen ja niiden kasvun seuraaminen on kiinnostavaa ja palkitsevaa. Sen lisäksi, että huonekasvit luovat viihtyisyyttä, ne tuovat palan luontoa kotiin.
Marttailta 14.2.2024
Ystävänpäivän runoilta
Saimme kokea elämyksellisen sanataiteen iltaman, kun runoilija, kääntäjä, spoken word -taiteilija ja taiteen monilahjakkuus Kasper Salonen johdatteli meitä kielen ja runojen kiehtovaan maailmaan.
Illan aluksi kutsuimme hyvät haltiat mukaan Kasperin lausumilla Suomen kansan muinaisilla loitsurunoilla 1880-luvulta. Tämä alunperin laulaen lausuttu kansanperinne on kulkenut sukupolvilta toisille ja tuttuna Kalevalasta. Edelleen, kun olemme haltioissamme, olemme saaneet kaiken hyvän energiamme käyttöön.
Kasper esitteli runo- ja käännöstuotantoaan, ja kertoi kirjoittamisesta ja runouden voimasta. Kielen avulla kosketamme tunteita, kohtaamme toisiamme ja muutamme maailmaa. Esikoisrunoteos Kiertoreittejä (2021) löytyy kirjakaupoista ja äänikirjana. Lue lisää >> Esa Mäkijärven kuvaus kirjasta.
Kasperin taitavasti luotsaamana löysimme sisäisen inspiraatiomme ja pääsimme itsekin kirjoittamaan jokainen oman runon. Useampi martta astui rohkeasti myös lavalle sen lausumaan. Kaikki kuullut runot olivat suunnattoman hienoja! Jokainen sai ansaitut aplodit.
Sydämelliset kiitokset Kasper loistavasta ja virkistävästä ystävänpäivän kulttuuri-illasta. Ja mikä ilo, että yhdistyksessämme on näin upeita runoilijamarttoja!
Kirjoitimme yhdessä ystäväaiheisen runon, joka syntyi siten, että yksi jatkoi edellisestä sanasta tietämättä, mitä aiemmin on kirjoitettu.
Keskellä talven unimaailmaa
tapasimme ystäviä,
liian suuret kukat
sulkevat tien minulta,
sinuun valo lankeaa.
Onko vielä harmoniaa,
onko aurinko jo sees.
Oi ihana talvi-ilta,
talvipäivä tänään,
14.2.24 ystävänpäiväkö.
Syksylläkö, olemme yhdessä.
Aina parempi kuin
yksin, ystävä, yksin.
Katso mikä valo,
tänään ystäväni,
ilo, ilo, ilo - ihanaa.
- Laaksolahden Martat 14.2.2024
Marttailta 31.1.2024
Japani-ilta
Marttaillassa pääsimme ajatusmatkalle kauniiseen Itä-Aasiaan maahan, jota kutsutaan Auringon lähteeksi. Vieraamme Ayako Higurashi-Kekola tutustutti Japanin arkeen, kulttuuriin, luontoon ja ihmeisiin.
Kuuluisa Fuji-tulivuori on jatkuvasti aktiivinen ja maan upea luonto elää neljän selkeän vuodenajan rytmissä. Maa sijaitsee kolmen mannerlaatan risteämässä, joka tekee maanjäristyksistä arkisia. Paikallisia on hyvin koulutettu toimimaan niiden sattuessa ja turistille paras keino selviytyä maanjäristyksestä onkin seurata paikallisten esimerkkiä.
Kaupungistuminen, väestön ikääntyminen ja elämäntapojen muutos sukupolvien välillä on arkea myös Japanissa. Noin 120 miljoonan asukkaan maassa on kehitetty ratkaisuja jos toisiakin, jotta suuren väkimäärän arki sujuu. Teknologia ja automaatio ovat apuna monessa. Ruokakulttuuri on rikasta. Meille tuttu sushi on japanilaisten juhlaruokaa. Mielenkiintoista oli kuulla, että aterioilla on tapana syödä itsensä täyteen vain 80 %:sti. Olisiko tässä yksi japanilaisten pitkän iän salaisuus terveellisen ruokavalion ohella?
Ayakon kiinnostava esitys löytyy Jäsensivuilta > Marttailtojen materiaalia. Siinä on paljon mielenkiintoista tietoa ja hyviä linkkejä, joiden kautta pääsee tutustumaan lisää.
Saimme maistaa japanilaista perinnejälkiruokaa warabimochia, jota on nautittu jo 1200 vuotta aina silloisten keisarien hoveista kulkien teeseremonioiden makeaksi tarjottavaksi ja tämän päivän katumyyntiin kesäkuumien päivien viileäksi herkuksi. Hyytelömäisen makean voi maustaa esimerkiksi matchateellä, josta vihreä väri. Tarjoillaan tumman siirapin kera. Maistui!
Marttailta 17.1.2024
Seuraleikit
Kevätkausi käynnistyi naurun ja ilon täyttämällä marttaillalla iloisten seuraleikkien merkeissä. Ihminenhän on luonnostaan leikkivä ja utelias olento, ja ripaus leikkimieltä tekee hyvää kaikille.
Martta Hanna Päivärinta johdatteli meitä leikkimään ja tutustumaan samalla toisiimme perinteisten ja uudempienkin seuraleikkien kautta.
Aloitimme esittäytymällä, kun etsimme jokainen paikkamme aakkosjärjestyksessä jonossa ensin etunimen ja sitten sukunimen mukaan. Sen jälkeen nostimme arvalla eläimen nimen, jota äännellen etsimme parimme. Huomattiin, että martat osaavat puhua todellakin monia kieliä! Klassikko kivi paperi sakset oli muistissa ja illan voittajana tuuletti tiikeri.
Pienryhmissä yhdistimme voimamme ja ratkoimme perinteisiä tulitikkutehtäviä, joissa tikkuja siirtämällä piti saada kuvio muuntumaan toiseksi. Pulmia tässä riitti pohdittavaksi, mutta niinhän vain martat ratkoivat nekin.
Saimme myös valloittaa yleisön pantomiimitaidoillamme. Arpa arpoi ammatin, jonka pienryhmissä loimme sanattomilla eleillä, ilmeillä ja liikkeillä yleisön arvattavaksi. Oscarien arvoisia suorituksia!
Illan päätteeksi kokoonnuimme rinkiin leikkimään seuraleikkiä, jota tekoäly juuri meille suositteli, kun Hanna siltä kysyi. Kerroimme vuorotellen kaksi totuutta ja yhden valheen itsestämme, ja muut arvasivat, mikä ei ole totta. Voi että, miten paljon uutta ja hauskaa opimme toisistamme!
Oli niin hykerryttävän mukava kevätkauden aloitus, että hymyilytti vielä kotimatkallakin!
Kiitos martat upeasta heittäytymisestä ja erityiskiitokset Hannalle loistavasta illasta!